Vejen
Osterstraße var det navn, Østergade havde fra omkring 1890 og frem til Genforeningen i 1920. Inden da blev gaden kaldt Osten-Chaussee. Årstallet for skiftet til Osterstraße er ikke helt sikkert, men navnet ses på f.eks. postkort omkring dette tidspunkt.
Østergade er den ene halvdel af hovedgaden i Vojens, hvor den anden halvdel udgøres af Vestergade. Vejen løber fra viadukten under jernbanen midt i byen i svag nordøstlig retning. Omkring Jernhytvej bliver retningen decideret nordøstlig, indtil Østergade munder ud i Ribevej.
Østergade har ikke været gennem helt så voldsomme omlægninger som Vestergade, men mod vest blev den, ligesom Vestergade på vestsiden af jernbanen, i de tidlige 1960ere lagt om og ført under viadukten. Før da løb Østergade over en jernbaneoverskæring lige syd for, hvor viadukten i dag ligger. Det har resulteret i, at Østergade mod vest i dag faktisk deler sig i to: Vejen som fører under viadukten og en lille vejstump, som fører op mod den gamle (nu fjernede) jernbaneoverskæring, hvor den ender blindt.
Østergade har en række sidegader. Fra vest er disse Nørregade, Stadion Alle,
Stadionparken og Trekanten på nordsiden og Præstegårdsvej, Smedevænget, Jernhytvej, Østerled, Glentevej og J.H.
Schmidts Vej på sydsiden.
I alt er Østergade cirka 1,3 km lang, hvis forgreningen i den vestlige ende tælles med, men uden vejene omkring Østergadecentret og op til plejehjemmet, som teknisk set også kaldes Østergade. Den har 100 adresser fordelt på lidt færre huse.
I sin tid voksede Østergade østpå fra jernbanen. Det gjorde selvfølgelig, at mange af de ældste bygninger kom til at ligge tættest på jernbanen. Desværre betød vejomlægningen i de tidlige 1960ere samt almindelig nedrivning og nybyggeri, at rigtig mange spændende gamle bygninger er forsvundet og erstattet af mere anonyme bygninger. På nordsiden af Østergade blev bl.a. den historiske banegårdsplads med fredsegen, det oprindelige Hotel Vojens og biografen nedrevet i forbindelse med vejomlægningen, mens mange af de oprindelige huse mellem viadukten og hen til Smedevænget er blevet revet ned og erstattet. I modsætning til Vestergade er mange af de oprindelige bygninger dog bevaret på den oprindelige Østergades løb syd for viadukten. Hvis man skal finde den ældste bygning, er det dog ikke her, man skal lede, for længere østpå ligger Østergade 27 fra 1860 (før byen eksisterede), og indtil 2015 lå Povlsbjerg på Østergade 46, som var blevet nævnt helt tilbage i 1790(!). Gården ændrede dog fuldstændigt udseende lidt efter 1910, muligvis efter en brand, så hvor meget af den oprindelige bygning, der var tilbage, var en smule tvivlsomt.
Når man i dag kommer kørende fra Haderslev mod Skrydstrup ad Ribevej, kører man i en glidende bue nord om det gamle Vojens. Undervejs passerer man Østergade, som munder ud i Ribevej, og hvis man tager et kig ud mod venstre, lige når man har passeret Lagoniskolens bygning på den anden side af nedkørslen til Billundvej, kan man ane Unionvej, som i dag ikke når helt ud til Ribevej, men som ligger, hvor Vestergade indtil cirka 1975 mundede ud. Sådan en køretur kan let give det indtryk, at Ribevej altid har løbet mellem Haderslev og Skrydstrup (og videre vestpå) og, at Østergade og Vestergade altid har været sekundære veje i den sammenhæng. Det er dog langt fra rigtigt. Ribe Landevej (Ribevej) blev først anlagt i 1956, og inden da løb al trafik via Østergade-Vestergade. Hvis man kom fra Haderslev, drejede landevejen bare en lille smule til venstre et stykke efter Vojensgård, og man kørte ind gennem Vojens. På samme måde løb vejen glidende videre mod Skrydstrup på den anden side af byen.
Vestergade og Østergade er nemlig bare en del af den gamle landevej, som rent teknisk kom inden for bygrænsen og fik egne navne. Landevejen lå der længe, inden Vojens overhovedet eksisterede, og det gør samtidig Vestergade og Østergade (sammen med Over Jerstalvej/den gamle Billundvej) til de med afstand ældste veje i byen.
Herunder ses området omkring jernbanen med Østergade og Vestergade i hhv. 1954 og 1975.
Navnet
Vojens blev anlagt omkring det punkt, hvor jernbanen kom til at krydse landevejen (den senere Vestergade-Østergade) mellem Haderslev og Skrydstrup. Alle veje med navne, som henviser til placering (nord, syd, øst eller vest) er derfor navngivet ud fra dette punkt.
Osterstraße er en fortyskning af det danske gadenavn Østergade. Især i Nordtyskland ses i dag mange eksempler på gader med dette navn.