Menu

Dyssebakken

Vejen

Dyssebakken ligger helt mod nordvest i Vojens, lige vest for Runebakken. Sammen udgør de Billund V. Vejen består af en bugtende hovedgren, hvorfra der skyder flere sideveje. Tættest mod vejens udspring i Overgårdsvej mod syd ligger sidevejene på hovedgrenens højre (østlige) side i form af tre længere sideveje, mens de mod vejens slutning ligger på vejens venstre side (mod nord pga. vejens kurve) i form af fire U-formede sideveje. Overfor disse findes fem kortere, lige sideveje, hvoraf de to pr. december 2012 endnu er ubebyggede. Dyssebakken er med andre ord endnu ikke fuldt bebygget mere end 30 år efter, at anlæggelsen begyndte. Overgårdsvej er den eneste forbindelse til det øvrige vejnet.
Hvis alle forgreninger tælles med, er Dyssebakken samlet ca. 3 km lang. Den har 155 huse pr. december 2012, hvor de ældste er fra 1979.


Dyssebakken 1975

Dyssebakken 1984

Dyssebakken 1989

Dyssebakken 2008

Navnet

Både Fuglehave-kvarteret, Runebakken og Dyssebakken er anlagt på forholdsvis skrånende terræn ned mod Billund Bæk og de anlagte søer syd for Overgårdsvej. Dette er baggrunden for "bakken"-delen hos både Rune- og Dyssebakken. Hvor en stor del af de øvrige vejnavne i Vojens trækker tråde tilbage til vikingetiden på trods af, at det ny Vojens ikke eksisterede på dette tidspunkt, går Dyssebakken endnu længere tilbage. Stendysser (eller bare dysser) stammer nemlig helt tilbage fra bondestenalderen omkring 3500-3200 f.v.t. Mod slutningen af denne periode udviklede bygningen af nogle af dysserne sig, så de blev til deciderede jættestuer. Stendysser er gravmæler og indeholder et gravkammer af forskellig størrelse under selve dyssen. Kammeret er dækket af jord, så der skabes en gravhøj, og det er på denne høj, at stendyssen er placeret.
Om der har været en gravhøj på området, hvor Dyssebakken er bygget, ved jeg ikke. Ud fra gamle luftfotografier ser det dog ikke umiddelbart sådan ud. Hvis du ved mere, må du meget gerne kontakte mig.


Hagbølle dysse 2011

Tilbage til oversigten over vejnavne