Her kan du læse om Vojens Andels-Svineslagteris historie for perioden 1923-1962. Teksten er fra bogen "Andelsslagterierne
gennem 75 år" (udgivet 1962) og er bragt med tilladelse fra slagterimuseet.dk. Originalen kan findes på
slagterimuseet.dk
Enkelte detaljer stammer fra bogen "Vojens Andels-Svineslagteri gennem 25 år"
Den stærke stigning i svineproduktionen, der også gjorde sig gældende i Sønderjylland i årene efter
genforeningen, førte til planerne omoprettelse af et andelsslagteri i Vojens. De første møder om sagen
blev afholdt i 1923, og da den efterfølgende agitation og tegning af svin gav et tilfredsstillende
resultat, kunne man den 28. juni 1924 afholde stiftende generalforsamling. Til formand for
virksomheden valgtes gdr. J. H. Østergård, Gabøl, og efter at slagteriet var opført, påbegyndtes
slagtningerne den 7. oktober 1925. Som daglig leder af virksomheden blev fra marts 1925 antaget direktør H. Hartmann
Fejerkov, der dog allerede fratrådte stillingen 1. januar 1928. Han blev efterfulgt af direktør Th. Mossing-Jensen, som
tiltrådte d. 15. februar 1928.
Som det fremgår af den talmæssige oversigt, steg slagtningerne og omsætningen betydeligt de
følgende år, men 30'ernes restriktioner og de efterfølgende krigsår satte midlertidigt en stopper for
videre udvikling. Da svineproduktionen atter kunne genopbygges efter krigens afslutning, steg
slagtetallet meget stærkt, og i perioden 1956-60 nåede man op på en årlig slagtning af over 100.000
svin i gennemsnit.
Allerede i 1937 blev der foretaget flere ombygninger og udvidelser i selve slagteriet, og i 1939 blev pølsemageriet udvidet. I 1950 blev der opført en helt ny konservesfabrik, der blev indrettet efter de mest rationelle metoder og med installation af moderne maskiner. Disse er siden stadig blevet udskiftet, så man hele tiden har været på højde med tidens krav. Inden for denne afdeling er der da også sket en stærk udvikling, hvilket kan ses deraf, at omsætningen er bragt op på 5 mill. kr. årligt, samt at der nu beskæftiges ca. 45 personer i denne afdeling.
Den store stigning i svineproduktionen gennem de senere år har medført krav om yderligere
udvidelser, og i 1952 gik man da i gang med en fuldstændig ombygning af slagteriet, og samtidig blev
der installeret et helt nyt kølesystem. Fedtsmelteriet blev ombygget og moderniseret bl. a. med
installation af de første rustfri smeltekedler, som toges i brug her i landet.
Igen i 1957 tog man fat på forbedringer i anlægget, idet salte- og drænkælder blev udvidet til den dobbelte kapacitet. I 1959-60 er der opført en ny administrationsbygning, og de gamle kontorer er ombygget og indrettet til laboratorium og kontor for overdyrlægen. I 1960 er der taget et transportbånd i brug til rationalisering af arbejdsgangen ved tilskæring og saltning, og tilsvarende rationalisering af arbejdsgangen vil i løbet af 1961-62 blive gennemført overalt i slagteriet. I 1961 har man påbegyndt opførelsen af en ny to-etages bygning, der skal indrettes til tarmrenseri med folkestuer og omklædningsrum på første sal og plucksrum og kølerum i stueetagen.
Produktionen af konserves til såvel hjemmemarkedet som eksport er steget betydeligt gennem de senere år, og jævnsides med produktionen af konserves har man også optaget produktionen af dybfrosne varer, der afsættes gennem A/S Dansk Dybfrost, som slagteriet er medejer af.
Slagteriet er medstifter af svineforsøgsstationen i Rødekro, hvor der foretages kvalitetsundersøgelser af afkom efter avlsdyr. I forbindelse med forsøgsstationen er der nedsat et kåringsudvalg til bedømmelse af avlsdyrene fra fremavlsstederne, og slagteriet er samtidig med til at støtte en konsulentordning, hvortil alle de sønderjydske andelsslagterier bidrager. I oplandet arbejder der en del svinekontrolforeninger, og gennem økonomisk støtte til indkøb af gode avlsorner bidrager slagteriet til at fremme kvaliteten.
Slagteriets formand gennem de første 30 år, gdr. J. H. Østergård, Gabøl, trak sig tilbage i 1954, da han efterfulgtes på formandsposten af gdr. Jørgen Work, Oksenvad, der ved sin død i 1957 afløstes af den nuværende formand, gdr. Jørgen Fallesen, Tørning.
Direktør Th. Mossing-Jensen fratrådte sin stilling d. 1. juni 1968.
![]() En epoke er slut, 2011 |
Den følgende beskrivelse af slagteriet er skrevet af Lars Jacobsen

Vojens Andels-Svineslagteri, ca. 1954
Det store gule hus med glaserede teglsten på taget var direktørbolig for slagteriet, Vojens Andels Svineslagteri. Der boede direktør Th. Mossing Jensen. I tilbygningen var der hestestald til Mossing Jensens ridehest.
Træerne i nederste højre hjørne af billedet er alle sammen birketræer og er den nordvestlige del af Birkeskoven eller Æ Sto'eskov, som den også kaldtes lokalt, til forskel for Granskoven eller Æ Lilleskov, som lå ovre, hvor der senere blev anlagt skøjtestadion og friluftsbad. I Birkeskoven var der anlagt gang- og cyklestier med grønne bænke, hvor man kunne sidde og nyde skoven og holde sin kæreste i hånden. Det var et eldorado for børn og unge mennesker at lege og færdes i den skov.
På billedet mangler kun grisehylene fra slagteriet, og lugten - ikke fra slagteriet - det lugtede ikke, men fra lastbilerne, der transporterede slagtesvinene ind igennem byen ad Østergade eller Vestergade og hen ad Nørregade. Der hang en hørm efter de lastbiler. Efter tømning på slagteriet blev hver lastbil spulet og fejet ren, inden de kørte ud igen. Og så lugtede de lidt mindre på udturen, men kun lidt.
Transporten af slagtesvin gik ind ad porten, mellem de to murede piller/søjler for enden af den nye bygning. Lastbilerne kørte hen og bakkede op til aflæsningsrampen/-porten omtrent midt i sydgavlen på den brede bygning. I den vestlige del af denne bygning lige inden for aflæsningsporten blev svinene gennet ind i opbevaringsstier, før de blev slagtet.
I den østlige del af denne del af bygningen, ved siden af aflæsningsporten var der kontor og administration. Denne del af bygningen er lidt mørkere på billedet.
Svineslagteriet lå i denne brede bygning, ved siden af skorstenen ses et køletårn, og bag skorstenen var der lige inde i bygningen skrabeanlæg og -maskiner, og svideovnen, hvor de slagtede svin kom ind i hvid tilstand og sorte, når de få sekunder efter kom ud inden de kørte igennem endnu nogle maskinelle og manuelle skrabeprocesser og videre.
Den nordlige bygning, der ligger på tværs og støder op til den nye bygning med konservesfabrikken, indeholdt kreaturslagteri. Oprindeligt og også i 1950erne var kreaturslagteriet en mindre del af slagteriets virksomhed vistnok oprindeligt nok så meget for at svineleverandørerne havde afsætning af tyrespædkalve, der ikke var brug for i alle landbrugsbesætninger. Der var midt i bygningen båse til slagtekvæg, og slagtehuset lå lige ved siden af. Mellem slagtehuset og den nye bygning var der kølerum for kreaturslagtekroppe.
Den nye bygning indeholdt bl.a. - regnet fra syd ved porten: marketenderi, omklædning, smedeværksted, pølsemageri, røgeri, ekspedition og konservesfabrik.
Slagteriet havde et logo: "Rojkano", der forsvandt med introduktionen af navnet Danish Crown. Jeg ved ikke, hvad det stod for. Logoet var også malet på
siden af slagteriets dengang moderne kølebiler.
Herunder finder du en oversigt over artikler om Vojens Andels-Svineslagteri / Danish Crown gennem tiden med en kort beskrivelse af, hvad de handler om.
(åbner i et nyt vindue)
Her kan du se forskellige billeder fra slagteriets historie. Der er selvfølgelig også mange billeder af slagteriet set udefra. Dem finder du ved den nordlige ende af Slagterivej (indtil 1930-kortet) og Nørregade (fra 1935-kortet) på kortene under "Fotografier" i menuen.
Undtaget er pressefotos, som jo har været bragt i aviser. Hvis du genkender dig selv eller dit barn på et sløret billede og gerne vil have sløringen fjernet, skal du blot sige til. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du gerne vil have sløring føjet til, uanset billedets alder. Begge dele kan gøres ved at kontakte os via linket nederst i billedets beskrivelse. |