Menu

Østergade 10 i slutningen af 1950erne

Denne tekst er skrevet af Lars Jacobsen.

Østergade 10 er interessant, fordi det stadig står trods ombygninger og meget skiftende brug. Oprindeligt og før genforeningen var det officiel preussisk embedsbygning som ”Kaiserliches Postamt”, som i tysk tid havde den karakteristiske preussiske bolsjestribede flagstang. Senere blev der privatboliger og forretninger – på hjørnet mod Præstegårdsvej havde Schade og senere Peter Nissen købmandsforretning, og i facaden havde slagteriet udsalg, som min far bestyrede fra 1949 til det flyttede til den ny butik længere ned i Østergade ca. 1965. Senere blev der vist tæppeforretning og andet, som jeg ikke har kendskab til.


Osten Chaussee, 1911

Østergade 10 og 8, 1945

Østergade 14-10, ca. 1961

Om Østergade 10 troede jeg som barn, at der altid havde været slagterforretning der. Det var jo en væsentlig del af min barndoms univers og kunne som sådan ikke have været anderledes - i min fantasi.

I min barndom var der som nævnt slagteriudsalg og købmand i stueetagen. Købmandsbutikken var noget af det mest sammenstuvede, du kunne forestille dig på det lille gulvareal – men meget charmerende. Og slagterbutikken, der vist var etableret en gang i fyrrerne, var bestemt ikke hensigtsmæssigt indrettet. Butikken var for så vidt ganske traditionel efter tidens standard med terrazzogulv, en lang ekspeditionsdisk på langs i butikken med glasmontre foran og med vægte, pålægsmaskine, pålæg, småkød og fars osv. I den vestlige ende af butikken var der en elektrisk kødhakkemaskine og en udskæringsblok, og på væggen bagved var der rustfri stænger, hvorpå der hang halve grise og for- og bagfjerdinger, højreb, tyndsteg, spidsbryst, røget flæsk og spæk i hele og halve sider osv. I den østre ende af butikken, hvor der på billedet fra 1911 er et vindue i gavlen, var der et lillebitte kølerum. Kølekompressoren stod i kælderen, og kølemidlet var metylchlorid.

Opbevaringsforholdene var beskedne, men der blev leveret friske varer fra slagteriet hver dag – og ofte flere gange om dagen af slagteriets egne distributionsbiler. Det var før dybfrost og vakuumpakket kød havde sit indtog i detailhandlen.

Bag slagterbutikken var der et lille køkken og et lidt større rum til ophold, skiftetøj, papir og skrivebord. I hele etagen var der meget højt mellem gulv og loft. Der var en aroma af fersk kød, pølser og røgvarer, ligesom der inde ved siden af var en aroma af friskmalet kaffe, the, kolonialvarer, bolsjer og petroleum.


Peter Nissens købmandsforretning
1960