Østergadeplanen

I et andet Vojens:
Det var starten af 1970'erne, og Østergade ville ikke hægtes af handlen i byen. Mod vest stod det ny rådhus klar, og snart ville Brugsen flytte til det kommende forretningscenter. Men et forretningscenter... det kunne man også lave i Østergade. Og man kunne mere end det. Og dermed blev byplansvedtægt nr. 13 vedtaget og godkendt i 1974.

Østergade 14 var blevet revet ned i 1972, så der var gjort plads til omlægningen af Præstegårdsvej. Den ville nu dreje længere mod øst lige nord for Præstevænget og ville munde ud i krydset over for Nørregade. Den tiloversblevne stump af Præstegårdsvej og Østergades gamle løb mod jernbanen ville blive en sidegade til Præstegårdsvej.

Østergade selv ville blive delt i to vejbaner omkring en parkeringsplads mellem Sparekassen og Østergade 15. Mellem de to bygninger ville Østergadecentret blive opført med en parkeringsplads nord for centret så stor, at den ville strække sig helt hen bag Østergade 19. Endelig ville man også anlægge en aflastningsvej syd for Østergade mellem Præstegårdsvej og Smedevænget.

Som sagt så gjort. Arbejdet gik i gang kort tid inde i 1975. På det tidspunkt havde Bent Baun Schmidt, som ejede Østergade 12, allerede udvidet bygningen betragteligt, så der kunne komme butikker ved Præstegårdsvejs nye udmunding i Østergade. I løbet af sommeren var Præstegårdsvej 1 og 3 blevet revet ned og Præstegårdsvej lagt om. Den blev indviet i september. I 1977 gik man i gang med omlægningen af Østergade. Gaden blev delt i to spor, men først mod slutningen af 1978 var Østergade 7-11 blevet revet ned, og man kunne gå i gang med at opføre Østergadecentret. Det blev indviet i 1979.

Hvad skete der i virkeligheden?
Pengene var knappe. Pladsen var trang. For at kunne gå i gang med udvidelsen, ville man skulle rive flere bygninger ned på nordsiden af Østergade, og for at få plads til de to vejbaner, ville butiksfacaderne skulle rykkes en del mod nord.
"Hvis man har penge, kan alt lade sig gøre," udtalte herretøjshandler Andreas Callesen. Han havde forretning i Østergade 28.

Men der var ikke penge, og i sidste ende blev planen udført i en beskåret udgave. Østergade 7-11 blev revet ned, og Østergadecentret blev opført - med afstand til Østergade, som planen foreskrev. Østergade selv forblev dog samlet, og den store parkeringsplads nord for centret blev forkortet.

Den helt store sorteper blev Bent Baun Schmidt, som måtte se langt efter Præstegårdsvej. I stedet kom de nye butikslokaler til at vende ud mod den midlertidige parkeringsplads, som man havde anlagt i 1972, indtil Præstegårdsvej ville blive lagt om. Parkeringspladsen ligger der stadig.