Menu

Vojens-gruppen

Denne tekst er et uddrag af "En modstandsgruppe i Vojens under besættelsen", som kan læses i årbogen fra år 2002 fra Lokalhistorisk Forening for Vojens-området.

Vojensgruppens medlemmer
Per Madsen, gruppeleder, født 1921, søn af lærer Kristian Madsen, Ladegård Skole.
Under besættelsen var han krumtapdrejer ved Brødrene Gram i Vojens. Dannede i 1944 Vojensgruppen, der udførte enkelte sabotager, inden han og flere af gruppens medlemmer blev arresteret d. 6. juni 1944 af Gestapo. Han kom først til Staldgården i Kolding, hvor han blev udsat for brutal behandling og senere overført til Horserødlejren på Sjælland, derefter til Frøslevlejren i Sønderjylland. I september 1944 kom han til koncentrationslejren Neuengamme ved Hamborg. Han kom hjem med de hvide busser i april 1945. Opholdet i Tyskland havde taget hårdt på hans helbred, og han led resten af sit liv under følgerne deraf. I 1951 begyndte han at læse til maskiningeniør og fik sin eksamen i 1954; herefter blev han ansat på Midtkraft i Århus, hvor han var, indtil han blev pensioneret. I slutningen af 1980erne flyttede han og hans hustru til Bernadottegården i Hadsund, en institution under landsforeningen Gestapofangerne, hvor han sad i bestyrelsen og gjorde et stort arbejde for beboerne. For dette arbejde donerede landsforeningen til hans ære en af boligerne. Den bærer i dag hans navn.
Per Madsen døde d. 11. august 2000 på Bernadottegården efter længere tids sygdom.

Villi Jepsen, født d. 27. september 1920 i Fjelstrup.
Uddannet som maskiningeniør og som sådan ansat ved Brødrene Gram i Vojens under Besættelsen. Villi var min gruppekammerat i Vojens. D. 6. juni 1944 var D-dag, hvor de allierede gik i land i Frankrig, men det var også dagen, hvor Gestapo optrævlede modstandsbevægelsen i Sønderjylland. Det blev Villis, min og mange andres skæbne. Det blev til den sædvanlige tur: Staldgården, Horserød, Frøslev og Neuengamme, hvor vi ankom d. 16. september 1944. Her skiltes vore veje, idet Villi blev udtaget til Husumlejren, men det hårde fysiske arbejde med bl.a. at grave pansergrave, ofte i vand til anklerne, blev for meget for helbredet. Hans mave blev aldrig rask mere. Det var en stærkt svækket Villi, der kom hjem i 1945 efter at have været i Schonungsblock i Neuengamme og på transport til Sachsenhausen, hvor De Hvide Busser hentede ham.
Villi kom efter en rekreationstid i arbejde igen, og den medicin han brugte mod de flossede nerver var arbejde og atter arbejde. Efter nogle år stod det dog klart, at et mildere klima end det danske var påkrævet for helbredet, og Villi emigrerede med kone og børn til USA.
De første år var svære, og Villi måtte aflægge en helt ny eksamen, idet hans danske eksamensbevis, som dog er affattet på alverdens sprog, ikke blev godkendt. Som tiden gik, blev privatøkonomien så god, at det blev muligt at komme til Danmark på ferie flere gange, og vi har haft besøg af Villi her på Bernadottegården. Det var et dejligt gensyn for os begge, og det var en stor glæde for Villi, at Bernadottegården var blevet til.
Villi havde en stor vennekreds både her i landet og i USA, hvor han færdedes meget blandt landsmænd.
Villi Jepsen døde i San Diego d. 11. februar 1996, 75 år gammel.
Begravelsen foregik fra det lokale danske hus.
Mine tanker går til hans familie og nære venner både her og i USA.
Æret være hans minde.
Per Madsen, Hadsund.
Mindeord skrevet af Per Madsen i tidsskriftet ”Modstandskampen 1940-45 ”, nr. 2, 1996.

Poul Erik Sminge, født d. 30. juli 1925 i Rangstrup.
Kom i lære som maskinarbejder hos Brødrene Gram i august 1941.
Blev d. 6. juni 1944 arresteret af Gestapo og måtte turen igennem til Staldgården i Kolding, Vester Fængsel, Horserødlejren, Frøslevlejren, Neuengamme og til flere ”Sonderkommandoer”, Dessauer Ufer, Bullenhuser Dam m.fl. Kom hjem med de hvide busser i april 1945 via Frøslev til Simrishamn i Sverige, hvor han blev indlagt på epidemisygehuset med plettyfus. Vendte hjem til Danmark d. 3. juni 1945.
Efter udstået læretid hos Brødrene Gram læste Sminge til ingeniør og blev ansat hos Gramkyl A/B i Göteborg. Derefter ingeniør i Vojens. Blev senere filialleder i Brødrene Grams filial i Nykøbing Falster. Da den blev nedlagt, ansat som salgsingeniør i Slagelsefilialen. Fratrådt herfra i 1964.

Kay Filskov, født i 1916 i Coburg i Tyskland, søn af redaktør Tycho Filskov, Flensborg Avis, senere Dybbølposten.
Han lærte maskinarbejderfaget og uddannede sig til maskiningeniør. Som nyuddannet i 1942 var det svært at finde arbejde. Efter at have arbejdet godt et årstid i Frederikshavn, kom han til Brødrene Gram i Vojens, og her blev han i 1944 inddraget i modstandsarbejdet. Da gruppen i juni samme år blev revet op, måtte han sammen med flere af gruppens medlemmer flygte til Sverige, hvor han bl.a. arbejdede hos Gramkyl A/B i Göteborg. Kay Filskov vendte i maj 1945 tilbage til Danmark. Han genoptog sit arbejde hos Brødrene Gram og var beskæftiget her til april 1946, hvorefter han startede egen virksomhed i Sønderborg.

Martha Jepsen (dæknavn Johanne Mortensen), søster til Villi Jepsen og under Besættelsen forlovet med Kay Filskov.
Martha Jepsen var ansat på driftskontoret hos Brødrene Gram og deltog også aktivt i gruppens arbejde. Da hun opdagede, at Gestapo var på fabrikken for at arrestere hendes bror, lykkedes det hende at advare sin forlovede og Ejnar Christensen på Blikkenslagerværkstedet, så de nåede at forsvinde og derved undgik arrestation.
Efter gruppens opløsning og frem til Befrielsen fortsatte Martha Jepsen sit illegale arbejde bl.a. ved fremstilling og fordeling af illegale blade. Efter krigen blev Martha Jepsen gift med Kay Filskov.

Frederik Schiøning, født 1922, søn af møbelhandler Schiøning på hjørnet af Østergade og Præstegårdsvej.
Han arbejdede som møbelpolstrer i sin fars virksomhed. Levede i 1944 ”under jorden” på loftet hos forældrene. Måtte flygte til Sverige sammen med flere af gruppens medlemmer efter razziaen d. 6. juni 1944, hvor fire af gruppens medlemmer blev arresteret af Gestapo. I Sverige meldte han sig til Den Danske Brigade sammen med Egon Kærgaard Jensen. Vendte d. 5. maj 1945 tilbage til Danmark som soldat i Brigaden.
Arbejdede efter krigen igen som møbelpolstrer. Læste senere på seminarium og blev lærer i Vamdrup. Her døde han i 1982.

Egon Kærgaard Jensen, født d. 30. maj 1923 i Vojens.
Ansat på Vojens Slagteri som bogholder. Han måtte sammen med andre af gruppen i juni 1944 flygte til Sverige. Han indtrådte i Den Danske Brigade og vendte som soldat i denne hjem til Danmark d. 5. maj 1945.
Efter krigens slutning genoptog han sit arbejde på Vojens Slagteri. Han flyttede senere til Randers og fik arbejde på slagteriet ”Kronjyden”. Senere til Give Slagteri, hvor han blev direktør. Han døde i Kolding d. 6. oktober 1992.

Ejnar Christensen, født d. 4. februar 1920.
Arbejdede hos Brødrene Gram i Vojens som blikkenslager fra juni 1941. D. 6. juni 1944 blev han advaret om, at Gestapo var på fabrikken. Han slap væk og undgik arrestation. Det lykkedes ham og fire andre af gruppens medlemmer at flygte til Sverige. Efter nogen tids ophold her, fik han arbejde som blikkenslager hos Gramkyl A/B i Göteborg. I maj 1945 vendte han tilbage til Vojens og fik igen arbejde hos Brødrene Gram. I august 1952 blev han udnævnt til værkfører i blikkenslageriet. Han fratrådte firmaet i februar 1980.

Niels Chr. Fokdal, født d. 15. januar 1926.
Lærling hos Brødrene Gram i 1944. Også han blev advaret og undslap til Sverige. Fokdal var i Hærens Flyvetropper 1945-1947. Uddannet som lærer fra Jelling Seminarium og skoleleder i Sydslesvig 1951-1956. Fra 1956-1966 skoleleder på Kolby Skole på Samsø. Senere viceinspektør på Tranebjerg Skole indtil 1991, hvor han fratrådte skolevæsenet. I tre år ansat som erhvervschef på Samsø.

Også Per Madsens lillebror, Svend Madsen, blev arresteret sammen med resten af gruppen, skønt han kun var en dreng på 16-17 år. Han blev sendt til Frøslevlejren, hvor han sad til Befrielsen.