Menu

Tyrkiske soldater i Woyens

Denne tekst er skrevet af Jes A. Ratzer fra Lokalhistorisk Forening for Vojens-området.


Det tyrkiske flag vejer fra Hotel Pauli, o. 1913

Tyskerne og tyrkerne var allierede under 1. Verdenskrig, og de tyrkiske soldater var interneret på Hotel Pauli. Det kan lyde forkert, for hvor meget krig var der her i Sønderjylland, men det er rigtigt nok.

Tyrkerne og tyskerne var med til at bevare roen, og blev brugt til at hente/finde de unge danske sønderjyske mænd til soldatertjeneste. De holdt desuden øje med, at de danske mænd ikke flygtede. De tjenesteduelige havde det nemlig med at gemme sig eller flygte over grænsen mod nord. De var jo ikke tysksindede, og det var ikke deres krig, som de sagde. Derfor støttede langt de fleste sønderjyder ikke tyskerne i krigen, og desuden var de jo ikke sikre på at komme levende hjem igen.

Der var også interneret soldater på Hotel Woyens.

De tyrkiske og tyske soldater, som var indkvarteret på Hotel Woyens og Hotel Pauli, havde også til opgave at få sendt de indkaldte soldater med toget sydpå til krigen 1914-18. Der blev holdt mandtal.

Både før og under 1. Verdenskrig var Woyens udvalgt til toldstation. Vamdrup, som lå lige op ad Kongeåen, ja den løb nærmest gennem byen, og udgjorde den tyske grænse til Danmark, var ellers nærliggende til at varetage denne opgave, men byen havde ikke den fornødne kapacitet, og var ikke i stand til at klare opgaven.

I Woyens foregik det sådan, at når et tog kom til stationen, blev alle passagererne beordret ud og skulle så begive sig ind gennem Woyens Stationsbygning til det dertil indrettede toldlokale for her at blive paskontrolleret, og hvis der var varer til fortoldning, skulle de medbringes.

Under 1. Verdenskrig havde de tyske/tyrkiske soldater desuden til opgave i Woyens og det omliggende opland at indkøbe gode solide heste til krigstjeneste. Bønderne havde ikke valget til at modsige sig købet, da soldaterne ifølge de tyske krigsmyndigheder havde fuldmagt. Om hestene blev godt eller underbetalt vides ikke.

Om bonden selv skulle aflevere sine heste, eller soldaterne straks tog dem med, kendes ikke. Togvognene, som kom nordfra, var i forvejen godt fyldte med heste, som var opkøbt i Danmark. De blev så dyrlægekontrolleret i Woyens nok engang, før den videre transport til fronten.

En anden opgave var at bevogte indkørslerne i både syd, nord, vest og øst. Alle der skulle ind i byen blev kontrolleret af de tyske eller tyrkiske vagter. Hvis papirerne ikke var i orden, blev de afvist. På nogle af de gamle postkort kan disse vagter ses.

Under opholdet i Woyens, fik vagterne vist ikke for lidt at de våde varer, der hvor de var indkvarteret.

Der faldt knap 6.000 sønderjyder i 1. Verdenskrig, og over 30.000 blev indkaldt.