Hvem var han?

Denne tekst er skrevet af Aage Gram og blev oprindeligt bragt i JydskeVestkysten. Den gengives her med tilladelse fra Lokalhistorisk Forening for Vojens-området.

Kommer man ind i Vojens by østfra, hedder den første vej på venstre side J. H. Schmidts Vej. Den fører ind til et større boligkvarter, som i sin tid blev opført på arealer tilhørende Vojensgård. Vejens navn har da også i høj grad tilknytning til denne store gård, som ligger knap en kilometer derfra.


J.H. Schmidts Vej 1970

Men hvem var så manden, som gav navn til vejen?

Jes Hansen Schmidt stammede fra Bredevad i Bylderup sogn. Han blev født i 1857 i et hjem, hvor faderen var tysksindet, men moderen var af dansk familie. Det ville nogle steder bestemt have skabt problemer i hjemmet og i opdragelsen af børn, men sådanne vanskeligheder optrådte ikke i familien Schmidt, og det nationale spillede åbenbart ingen større rolle for Jes, da han som ung mand begyndte på seminariet i Tønder.

Her kom han i den dansksprogede afdeling; men da den uden varsel blev nedlagt, vågnede danskheden i ham. Han følte, at der blev begået stor uret mod danskerne, og fra det øjeblik valgte han national retning.


Jes Hansen Schmidt, 1857-1948

Jes Hansen Schmidt blev lærer i Snogbæk, hvor han blev respekteret som en meget dygtig pædagog, hvad selv den tyske Kreisschulinspektor måtte erkende. Men hans fejl var jo, at han var dansksindet, og så måtte han forflyttes. Han blev først sendt til et sted nede i Holsten, og senere var han på forskellige skoler i landsdelen. Efter ca. 20 års flakken rundt kom han dog tilbage til Snogbæk, hvor han var i en halv snes år.

Men båndene blev ham for snærende. Omkring århundredeskiftet brød han med den tyske skole, og fra den tid begynder hans egentlige livsgerning, og den tid vi husker om ham. Han blev landsdelens fører i kampen om jorden, som vi kalder den kamp, der førtes for at bevare dansk jord på danske hænder.

Vojensgård
"Den første jord" sikrede han sig, da han i 1907 købte den store - og forsømte - Vojensgård af den navnkundige prøjsiske fhv. officer, Carl Kosegarten - det var ham, som på sin hest sprang over jernbanebommene inde i Vojens, og ham, der fuskede med stormforsikringen osv. Det var en handel, som vakte stor opsigt.

Som senere direktør for Nordslesvigsk Kreditforening fik Schmidt stor betydning for jordpolitikken i hele landsdelen.

Han blev medstifter af Sønderjyllands Kreditforening, og hans indsats på de økonomiske områder var i høj grad baggrunden for det vellykkede arbejde i danskhedens tjeneste.

Tre år efter købet af gården flyttede Schmidt og hustruen, Cathrine, fra »Villa Clara« i Haderslev til den store Vojensgård, hvor et helt nyt 1iv begyndte.


J.H. Schmidt ved Vojensgård

Midt under verdenskrigen havde Schmidt den store sorg at miste sin kone. Men sammen med plejedatteren, Marie Petersen, skabte han et godt hjem, som blev samlingspunktet for hele familien. Det blev så dattersønnen, Knud Schmidt Petersen, som senere overtog gården, og nu ejes den af det næste led, Chresten Schmidt Petersen.

Gavmild herre
Jes Hansen Schmidt døde den 1. oktober 1948. Hans navn er altså nu forbundet til en af byens veje, men det bør også huskes for andet end jordkamp.

Man kunne sige: gaver. Han skænkede den unge by et grundstykke til en ny kirke, som skulle bygges efter 1920, og så var der for eksempel også et gratis vejstykke til et nyt andelssvineslagteri, som kunne være til gavn for stedet. Jo, det var ham!


Gå til oversigten over Aage Grams lokalhistoriske fortællinger